Başvuru Aşaması

3 minute read

Özgeçmişimiz hazır olduğuna göre başvuruları yapmaya başlamaya hazırız.

İlk iş ilanına başvuru yaparken ki heyecanı hala hatırlıyorum :) Bir yandan içimi saran bir telaş, bir yandan umutlu bir bekleyiş… İş ilanlarına başvurmaya başlamadan önce kendimi hiç hazır hissetmiyordum. Ya zor soru sorarsalar, ya dediklerini anlayamazsam ya da kendimi anlatamazsam gibi birçok kaygım vardı. Her ne kadar İngilizce’me güvensemde, bu telaş ilk başta yakamı hiç bırakmadı. Daha sonra mülakatlara gide gele alışıyor insan. O yüzden bu süreç insana birçok duyguyu beraberinde yaşatıyor.

İş ilanları bulmak için olmazsa olmaz internet siteleri:

  • LinkedIn
  • Glassdoor
  • Indeed
  • Monster

Öncelikle bu sitelere üye olup, güzelce profilimizi oluşturuyoruz. Profili düzgünce oluşturmak özgeçmişi oluşturmak kadar önemli. Bu konuda kesinlikle araştırma yapmanızı öneririm. LinkedIn’de profil oluşturmayı profesyonel mesleği edinen insanlar bile var. Eğer onlara para varmek istemiyorsanız mutlaka ve mutlaka araştırma yapın ve profilinize koyduğunuz herşey üzerine düşünülmüş olsun. Özellikle LinkedIn profili.. Çünkü LinkedIn yaygın olarak kullanılıyor ve bana göre iş ararken önemli stratejilerden birisi başvurduğunuz şirketlerdeki İK(İnsan Kaynakları) yada şirkette çalışan birisiyle iletişime geçmek. Başvurunuzun yüzlerce-binlerce başvuru arasından öne çıkmasını istiyorsanız o şirketleri insanlarla iletişime geçmeniz büyük bir avantaj.

Güzelce profilimizi oluşturduktan sonra, ‘Software Engineer’, ‘Software Developer’, ‘Software’, ‘Developer’ gibi anahtar kelimeleri kullanarak aramamızı yapıyor ve bu aramalar için email bildirimi kuruyoruz ki hiçbir iş ilanı gözümüzden kaçmasın.

Tabi Abd’de bulunduğunuz bölgeye göre değişiklik göstesede, burada Türkiye’den çok daha fazla yazılım mühendisliği iş ilanı var. Durum böyle olunca başvurularınızı takip etmek bir noktadan sonra zorlaşabilir. Bu problemi engellemek için ben excel sayfası oluşturdum. Başlıkları şu şekilde:

  • Company - Position - Application Date - Response Date - Result

Her ilana başvurduktan sonra, başvurduğum ilanı bu şekilde kaydettim. Tabiki siz bunu daha iyi optimize edebilirsiniz. Benimki basit ama etkili bir yöntemdi. İlk başta biraz anlamsız gelsede birçok şirketle mülakatlara girmeye başlayınca ortalık toz duman olabiliyor. Ayrıca, ben ilanlara başvurduktan sonra 3 hafta içinde başvuruma cevap gelmemişse aynı ilana tekrar başvurdum. Bu tür şeyler için böyle bir liste tutmak çok ama çok işime yaradı.

Her ilana başvurduktan sonra genelde ‘Başvurunuz bize ulaştı’ tarzında emailler alacaksınız ve email gelen kutusu dolup taşıcak. İş arayışı için yeni bir mail adresi almakta faydalı olarabilir.

Başvuru yaparken birçok form doldurdum. Bir süre sonra bu form doldurma işi gerçekten eziyete dönüyor. Eğer kolayca birkaç tıkla başvuru yapılabilen iş yeri görünce çok seviniyordum. Bazı iş ilanları 10-15 dakika form doldurmakla geçiyor. Aynı sorulara 100-200 kere cevap vermek gayet sıkıcıydı… Malesef bu konuda yapacak birşey yok… Benim tavsiyem klasik sorulara bir cevap yazmanız ve bunu bir yerde saklamanız. Yeri geldiğinde kopyala-yapıştır…

Ben başvuruları yaparken 5 aşama halinde yaptım:

  • Şirketi araştır.
  • Başvuruyu tamamla.
  • Başvuruyu gerekli bilgilerle beraber listeye ekle.
  • Şirketin internet sayfasından şirket iletişim bilgilerini bul ve mail at.
  • LinkedIn kullanarak şirkette ki İK çalışanlarını bul ve iletişime geç.(Bunun için LinkedIn Premium aldım.)

Genel olarak başvuru aşamasında benim dikkat ettiğim noktalar bunlar. Umarım size yardımcı olmuştur. Bol şans!

Leave a Comment